Mercan ağarması mercan resiflerinin renklerini kaybetmeleri ve bunun sonucunda yavaşça beyaza dönmesine sebebiyet veren olaydır. Bu olay sert iskelet mercanlar ve onlarla simbiyotik (ortak yaşayan) ilişki içinde olan fotosentetik alglerin çevresel stresten dolayı birbirlerinden ayrılmaları ile tetiklenir. Mercanlara bu canlı renklerini zooxanthellae adı verilen mikroskobik algler sağlar. Bu alglerin mercanları terketmesi ile de mercanlar renklerini kaybetmiş olur.
Bu ayrılmanın başlıca sebeplerinden bir küresel ısınma dolayısıyla denizlerde yaşanan ısı artışıdır. İklim değişikliği, okyanus asitlenmesi ve insan müdahalesi dünyadaki mercan resiflerine büyük zarar verdi ve onların beyazlamalarına yol açtı. Resiflerin kayıpları deniz ekosistemi için şimdiden çok büyük zararlara yol açıyor. 1957 ile 2007 arasındaki dönemi inceleyen araştırmacılar resiflerdeki canlı mercanların yaklaşık %50 oranında düştüğünü buldular. Çoğu ülkedeki mercan oranları on yılda %6,8 e varan bir düşüş gösterdi. Bunun yanı sıra mercanların yiyecek sağlama ve karbonu hapsetme gibi deniz ekosistemi için çok önemli yerlere sahip olan özellikleri yerine getirme yeteneklerinde düşüş gözlemlenir.
Resiflerin toparlanıp toparlanamayacağını kesin olarak belirtmek zor. Mercanın büyüme hızı büyük ölçüde onun türüne, çevresine ve sudaki besin değerlerinin miktarına çeşidine bağlıdır. Mercan ağarma olayından sonra dallanan bazı mercan türleri başarılı bir şekilde büyüyüp üreyebilirken iyileşmesi daha yavaş olan diğer türler için bu durum söz konusu değildir. Günümüzde doğanın karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan biri olan iklim değişikliğinin okyanuslar ve denizler üzerindeki etkisini anlamamıza ve ileride onları neler beklediğini ön görmemiz için mercanlar üzerine daha çok bilimsel araştırma yapılmasına ihtiyaç vardır.